I år bestemmer vi at Lysaker blir by

Det er besluttet av alle, at Lysaker skal gå fra trafikkmaskin til levende by. Da må vi jobbe i fellesskap for å realisere det. Mulighetene er fantastiske.

Det er ikke ofte vi har så enorme muligheter til å skape en god by på Lysaker, som akkurat nå i 2023. Summen av alle initiativ, rapporter og planer peker i samme retning. Til sommeren vet vi kanskje om det blir slik.

Anne Grete Preus synger i sin klassiker:

Jeg er en by
Jeg vil kjenne hvert smug
Jeg vil kjenne hver park
Jeg vil sitte på benker gå over torg
Og jeg vil danse på tak
Jeg vil opp opp opp i det høye tårnet
Jeg er en by
Jeg vil kjenne den ut og inn og fram og bak

Lysaker er ett av Norges største trafikknutepunkt. Med den nye Fornebubanen og den planlagte nye kollektivterminalen på Lysaker vil dette forsterkes ytterligere. Dette gir store muligheter, i å skape bedre kvaliteter for en god by. Benker, torg, smug og steder å danse, slik Preus sang om. Høye og lave bygg, og med steder å bli inspirert og kunne lære. Eller steder å bare kunne møte andre. Menon-rapporten peker oss i retning av et sted der det myldrer på dagtid og også er mennesker på natten. Her må vi få til tilstrekkelig antall boliger, til alle de kloke hodene bedriftene der så sårt ønsker seg.

E18 skjærer gjennom Lysaker, og lager en “mur” mellom nord og sør. Den skaper en fysisk og mental hindring for alle som jobber og bor i nabolaget. Det gjør det vanskeligere for dem å bruke Sollerudstranda, Lysaker Brygge og fjorden. De trafikale utfordringene har nærmest vært en gordisk knute, men kan nå kanskje finne sin løsning.

Fornebubanen kommer, med ny Lysaker stasjon. Nå har også Statens Vegvesen invitert inn til å påvirke hvordan den nye kollektivterminalen på Lysaker skal bli, som gir enorme muligheter til å knytte nord og sør bedre sammen.

Reguleringsplanene for Lilleakerbyen går også fremover, og det blir spennende å følge den politiske behandlingen. Det er også flere initiativ og ønsker om samarbeid og reguleringer og utbygging på sørsiden av E18.

Fra Mustad Eiendoms planer for Lilleakerbyen, om urbanisering og byliv oppover langs Lysakerelven. Ill: A-lab.

I Byvekstavtalen mellom Oslo og Viken fylkeskommuner ligger det klare føringer for flere boliger, og i å satse på blant annet Lysaker. Og, Oslo og Bærum kommuner har også avtalt seg i mellom å satse på Lysaker, i det som heter Veiledende Plan for Offentlige Rom (VPOR). “Lysaker som fremtidig bysentrum har en sentral plass i planen”, beskriver Bærum kommune på sine sider. Nå i juni skal Bærum kommune vedta kommunedelplanens arealdel, som i praksis bestemmer hvordan utbyggingen i Bærum skal skje (og dermed omfatter Bærum-delen av Lysaker).

I sammendraget i Menon-rapporten står følgende:

Det er viktig å understreke at veksten i innbyggere og sysselsetting som er skissert i denne rapporten ikke kommer av seg selv. Det er flere faktorer som bør være på plass for å sikre en god utvikling. Godt samarbeid mellom kommunen, grunneierne, næringslivet og innbyggerne i områdene er helt sentralt. Man bør forsøke å omforenes om en felles strategi for ønsket fremtidig byutvikling.

Fra vår side er vi allerede i gang for å finne ut av hvilken type by vi ønsker Lysaker skal bli. Hvilken type verdiskapning ønsker vi? Hvordan sikrer vi et best mulig samspill mellom næringsliv og nabolag? Hvordan kan vi ytterligere dyrke samarbeidet mellom Skøyen, Vækerø, Lysaker og Fornebu? Og hvor mye ønsker Oslo og Bærum kommune å investere og legge til rette for at vi når ambisjonene vi alle har?

I morgen, mandag 30. januar, skal Menon-rapporten presenteres og vi skal høre mer om hvordan vi kan få realisert ambisjonene våre.

Dessverre kan ikke Anne Grete Preus synge live for oss lenger. Men, kanskje om noen år vil andre synge hennes sang, som en hyllest også til Lysaker?

Hilsen Øystein

Forrige
Forrige

Fullt hus på Lysaker Torg

Neste
Neste

Musikken gir kraft til Lysaker