Slik har Lysaker utviklet seg

Når vi sammen skal skape bedre steder er det alltid nyttig å se tilbake til historien. Flyfoto kan avdekke mye, og vi har sett litt på Sollerudstranda fra 1937 og fremover.

Både Bærumssiden og Oslosiden av Lysakerelva var veldig annerledes i 1937, slik dette flyfotoet viser.

Norge i bilder har et fantastisk arkiv av historiske flyfotos. Vi valgte å se litt på Sollerudstranda. Bildene gir veldig god innsikt i hvordan området har utviklet seg på de siste snart 90 årene.

På bildet øverst ser vi et skip ligger fortøyd til en utsikker på østsiden av Lysakerelvas utløp. Dette mener vi var for utskiping fra Lysaker Kemiske. Sollerudstranda forøvrig var preget av mye trær, og med en vannlinje mye lenger inn enn i dag.

På dette bildet fra 1947 ser vi en gradvis utfylling, både av der skip fortøyet og innover strandområdet.

Neste flyfoto er først fra 1971, og vi ser en voldsom utfylling har skjedd. Dette ser vi også på Lysakersiden, der bukta nå er helt utfylt.

Går vi frem til 1980 ser vi noen flere hus har kommet på stranda, i tillegg til noen veier. Det ser også ut til at veldig mange av trærne er borte.

Fire år senere, i 1984, kan det set ut om om hele strandområdet har blitt en lagringsplass.

Så må vi helt til 1997, og vi ser nå at “Gjensidige-bygget” har kommet i bakkant, mot E18. Nå er også moloen på plass (etablert i 1993), og en båthavn.

Ni år senere, i 2008, ser vi at det har kommet sand på stranda. I tillegg har en bølgebryter kommet, rett ut fra moloen.

I 2015 ser vi at bølgebryteren ikke lenger er intakt.

Og i 2020 er den helt borte.

Slik som bildet er over ser Sollerudstranda ut også i dag, mer eller mindre. Det er spennende å se hva vi kan gjøre fremover. Vi trenger grønne områder, og tilgang til vannet, for nabolaget på begge sider av Lysakerelva.

Under har vi alle bildene i en karusell. Klikk deg gjennom og se endringene:

Neste
Neste

Sommerud på Sollerud!